onsdag 14 oktober 2020

Diger biografisk antologi om arkeologieprofessor Kivikoski - Laaja biografinen antologia arkeologian professori Kivikoskesta

Professor Ella Kivikoski (1901-1990) var första kvinnliga professor vid humanistiska fakulteten vid Helsingfors universitet år 1948, i arkeologi. Hon undervisade flera generationer av studeranden och skrev betydande verk om Finlands förhistoria och särskilt järnåldern.

För drygt fem år sedan tog docenterna Minna Silver och Pirjo Uino kontakt med mig och frågade om jag ville delta i en biografisk antologi om henne. Och nu har den äntligen utkommit på förlaget Sigillum! Det var en ära att få medverka! Boken kan beställas här. Min artikel "Ella Kivikosken näkökulmia Hämeen ja Suomen viikinki- ja ristiretkiaikaan" finns på sidorna 451-481. Boken har över 600 sidor inalles. I forskaryrket ingår utan tvekan att ha ett enormt tålamod. Från den punkt man lämnar texten för redaktion kan processen tills den utkommer ta flera år i anspråk. Tack Minna och Pirjo för ett fantastiskt redaktionsarbete och kämparanda!

Professori Ella Kivikoski (1901-1990) oli ensimmäinen Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan naisprofessori vuonna 1948, alanaan arkeologia. Hän opetti monta sukupolvea opiskelijoita ja kirjoitti merkittäviä teoksia Suomen esihistoriasta ja etenkin rautakaudesta.

Runsaat viisi vuotta sitten dosentit Minna Silver ja Pirjo Uino ottivat yhteyttä minuun ja kysyivät, mikäli haluan osaalistua biografiseen antologiaan Kivikoskesta. Ja nyt se on vihdoin ilmestynyt Sigillumin kustantamana! Oli kunnia saada olla mukana! Kirjan voi tilata täältä. Artikkelini "Ella Kivikosken näkökulmia Hämeen ja Suomen viikinki- ja ristiretkiaikaan" löytyy sivuilta 451-481. Kirja on yli 600-sivuinen. Tutkijan ammaattiin kuuluu vääjäävästi olla kärsivällinen. Siitä pisteestä, kun jättää tekstin toimittajille, prosessi saada se painoon voi viedä vuosia. Kiitos Minna ja Pirjo upeasta toimitustyöstä ja tarmosta!

Läs mer i - Lue lisää teoksessa:
Silver, Minna & Uino, Pirjo (toim.) 2020: Tiedenainen peilissä. Arkeologian professori Ella Kivikosken elämä ja tutkimuskentät. Sigillum: Turku.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar