fredag 17 april 2015

Pilgrimer i Tammerfors - Pyhiinvaeltajia Tampereella

Igår var det dags att ta sig till Tammerfors och Vapriikki, för att se utställningen om medeltida och moderna pilgrimsfärder. 7-åringen och 6-åringen kom med på resan och efter en efterlängtad snabbmatslunch var de redo att besöka utställningen med sin mamma. Utställningen är ett måste för alla som vill få en uppfattning om livet på medeltiden överlag. Den bör naturligtvis flankeras av det nya verket om pilgrimsfärder, som i våras utgavs på SKS.

Utställningen överträffade våra förväntningar: man har inte sparat på färg, form, ljus och mörker. Föremål visas så långt som från Storbritannien, sida vid sida med medeltida föremål ur finländska och svenska samlingar. Jag hade längtat efter att se många av de berömda finländska senmedeltida altaren och helgonbilderna, och jag behövde inte bli besviken. Jag slogs av hur stort altarskåpet från Urdiala är och hur liten madonnabilden från samma tid är i jämförelse med det först nämnda altarskåpet. I och med att man kunde se Urdialas altarskåp även bakifrån, fick jag för första gången se den vackra ängeln och jungfrun på dörrarna, som avbildar Jungfru Marie bebådelse. I litteraturen är det svårt att få en uppfattning om just de respektive religiösa verkens storlek. Flera olika reliker visades upp, till och med en nyförvärvad (Heliga Birgitta), som prof. Taavitsainen (Åbo universitet) nyligen fick av birgittasystrarna i Rom! Många medeltida pilgrimsmärken finns även framme. I slutet fick vi också se en vitrin med exempel på föremålskulturen från moderna vandringar - mycket bra: flaskor med heligt vatten, moderna santiagosnäckskal, helgonbilder etc.

De olika aspekterna av pilgrimsfärder var väl belysta i korta och koncisa texter, som sig bör. Moderna votivgåvor och parafernalia från moderna pilgrimsfärder sida vid sida med de medeltida materialet påminde om den tusenåriga traditionen som ännu är livskraftig och till och med har upplevt en renässans även i Norden i samband med den ekumeniska trenden. Barnen fick samla stämplar i sina pilgrimspass i 'kapellen' och också pröva att klä sig i pilrgrimsdräkter, vilket var mycket lyckat. Passet visades upp i infon och i utbyte fick man en pins, som båda barnen stolt bar på bröstet iväg till skolan idag. Med andra ord rekommenderas ett besök i utställningen varmt både för gammal och ung: och ni har gott om tid på er - den är öppen till oktober i år!

Kävimme eilen lasten kanssa katsastamassa Vapriikin uutta näyttelyä keskiaikaisista ja moderneista pyhiinvaelluksista ja koimme monta oivallusta. Lasten mielestä oli erittäin kiinnostavaa saada kerätä pyhiinvaeltajien leimoja ja lunastaa infosta oma pyhiinvaelluspinssi. Värikäs, kaunis ja kohtuudella tietoa tuputtava, esinerikas näyttely oli mitä mahtavin, joten suosittelen lämpimästi käyntiä Tampereella. Teillä on rutkasti aikaa: näyttely on auki lokakuuhun 2015 saakka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar